Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης
ΦΕΚ:
E-mail:
Ιστοσελίδα:
Τμήμα:
- Τμήμα Κτηνιατρικής
Τηλ.:
Στο εργαστήριο υπηρετούν ο καθηγητής Γκόβαρης Αλέξανδρος και οι επίκουροι καθηγητές Πεξαρά Ανδρεάνα και Σολωμάκος Νικόλαος. Το εργαστήριο διαθέτει δύο χώρους και ανάλογο εξοπλισμό για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις τροφίμων. Στο εργαστήριο επίσης εργάζονται ερευνητικά μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου. Παρέχει επίσης υπηρεσίες σε εταιρείες τροφίμων (παροχή υπηρεσιών) με αναλύσεις τροφίμων.
Ερευνητικές δραστηριότητες:
Η αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων κατά τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Η αντιοξειδωτική δράση των αιθέριων ελαίων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Διερεύνηση της παρουσίας και της επιβίωσης του παθογόνου στελέχους Escherichia coli O157:H7 σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Διερεύνηση της παρουσίας και της συμπεριφοράς του παθογόνου στελέχους Escherichia coli O157:H7, της Salmonella και άλλων τροφιμογενών παθογόνων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Διερεύνηση της ύπαρξης και της συμπεριφοράς των αφλατοξινών στα γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Staphylococcus aureus και σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες.
Συσκευασία τροφίμων σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες.
Ερευνητικά Έργα:
The occurrence and survival of enteropathogenic Escherichia coli O157:H7 in milk and milk products in Greece and Slovakia".
«Μελέτη της χρήσης βοτάνων και των εκχυλισμάτων αυτών στην συντήρηση του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων».
«Μελέτη της εντεροαιμορραγικής Escherichia coli O157:H7 στα σφάγια μηρυκαστικών και χοίρου στην Ελλάδα».
«Βελτίωση της ποιότητας και υγιεινής κατάστασης των τροφίμων με συνδυασμό συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας και των φυσικών ουσιών νισίνης και αιθερίων ελαίων Ελληνικών βοτάνων».
«Μελέτη της παρουσίας του Staphylococcus aureus στο αιγοπρόβειο γάλα και των εντεροτοξινών του στο τυρί φέτα».
«Επίδραση της παστερίωσης του αυγού στην σταθερότητα των ω–3 λιπαρών οξέων».
«Συντήρηση του σκευάσματος «χοιρινό σουβλάκι» σε συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας και την προσθήκη φυσικών ουσιών (αιθέρια έλαιων βοτάνων)».
«Μελέτη της Επίδρασης στο Χοιρινό Σουβλάκι της Συσκευασίας σε Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα και της Προσθήκης Συνδυασμού Αιθέριων Ελαίων Βοτάνων και Νισίνης».
«Συντήρηση της γραβιέρας Αγράφων σε συσκευασία σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες».
Εργαστηριακή Υποδομή:
Εξοπλισμός για μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων.
Εξοπλισμός για χημικές αναλύσεις τροφίμων.
Αέριο χρωματογράφο.
Συσκευές PCR.
Φασματοφωτόμετρα.
Συσκευές ELISA.
Μηχανή συσκευασίας τροφίμων σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες.
Συσκευή απόσταξης αιθέριων ελαίων.
Ερευνητικά αποτελέσματα/ προϊόντα:
Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (>100).
Εργασίες και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες (>100).
Υπηρεσίες:
Μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων
Ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών
Προσδιορισμός αφλατοξίνης M1
Ανίχνευση σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών
Προσδιορισμός ισταμίνης σε δείγματα αλιευμάτων
Όνομα | Επίθετο | Iδιότητα - Θέση | Τηλέφωνο | Web-link |
---|---|---|---|---|
Αλέξανδρος | Γκόβαρης | Διευθυντής | +30 24410 66086 | |
Ανδρεάνα | Πεξαρα | Λέκτορας | +30 24210 66023 | |
Νικόλαος | Σολωμακος | Λέκτορας | +30 24210 66024 |